Hurtownia miesa krakow cennik

Na gruncie Polski funkcjonuje niezliczona ilość hurtowni mięsa mających się produkcją oraz sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami zaopatrzonymi w chłodnie, co pozwala dostarczanie świeżego artykułu w którekolwiek miejsce kraju. Mięso toż szczególnymi słowy zdolne do jedzenia zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z należącymi do nich tkankami oraz niektóre organy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa charakteryzuje się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w kierunkach konsumpcyjnych, będących efektem chowu lub szukania w towarzystwu naturalnym.

Mięso rzadko jest spożywane na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, a najczęściej jest wytwarzane termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują dużą skalę produktów produkowanych głównie z ciała wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści od żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na jasne i czerwone, jednak podział ten akurat nie jest zespolony z kolorem, tylko stosuje się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z serii mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

system zarządzania sprzedażąProgram wspierający sprzedaż | Systemy ERP | POLKAS

Oferowane przez hurtownie mięsa artykuły pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa zawiera mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w dobrym organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca lub nawet zawał. Mięso jest ewidentnie najlepszym źródłem pełnowartościowego białka i ma wszelkie konieczne dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce pochodzące z hurtowni mięsa są również doskonałym źródłem żelaza w ciągłej diecie, które jest zdecydowanie lepiej przyswajalne niż jakiekolwiek żelazo pochodzenia roślinnego.